Απεβίωσε ο Urich Beck

Απεβίωσε ο Urich Beck

Απεβίωσε ο Urich Beck

 

 

 

 

 

 

 

 

O Ulrich Beck, o κοινωνιολόγος η σκέψη του οποίου καθόρισε τη σύλληψη, κατανόηση και ερμηνεία των σύγχρονων κοινωνικών φαινομένων υπό το πρίσμα της θεώρησης της κοινωνίας της διακινδύνευσης, απεβίωσε από καρδιακό έμφραγμα την περασμένη Πέμπτη, την Πρωτοχρονιά, σε ηλικία 70 ετών. Ήταν παντρεμένος με την επίσης κοινωνιολόγο Elisabeth Beck-Gernsheim.
Ήταν η δύναμη της σκέψης και η ικανότητα του θεωρητικού του σχήματος που επέτρεψαν στον Ulrich Beck να καταστεί ένας από τους σημαντικότερους ευρωπαίους διανοούμενους.
 
Το 1986 το έργο του “Risk Society: Towards a New Modernity”, αποτέλεσε σημαντική τομή για τη ευρωπαϊκή διανόηση και κυρίως για την σύγχρονη κοινωνιολογική σκέψη. Το έργο αυτό μεταφράστηκε σε 35 γλώσσες.
 
Ανάλογη σημασία είχαν και οι μελέτες του: “What is Globalization?” (1997) και “Cosmopolitan Vision” (2004).
 
Κατά την άποψή μας όμως το δυναμισμό της σκέψης του αναδεικνύει ο λόγος του για την διεύρυνση της Ευρώπης (2004, με αφορμή την ένταξη ΄στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης), σε σύγκριση με τον κριτικό λόγο του για την ‘Γερμανική Ευρώπη’ (2013). Είναι χαρακτηριστικά ενδεικτικό πως στο έργο αυτό ‒κριτική στην πολιτική της Γερμανίδας καγκελάριου‒ ο Beck θα εισάγει τον αναγνώστη του χρησιμοποιώντας το λόγο που είχε απευθύνει ο Thomas Mann στο φοιτητικό του ακροατήριο στο Αμβούργο (1953) για ‘μια ευρωπαϊκή Γερμανία και όχι για μια Γερμανική Ευρώπη’.
 
Ο Ulrich Beck γεννήθηκε την 15η Μαΐου 1944 στην πόλη της Πομερανίας Stolp (σήμερα η Πολωνική πόλη Słupsk) και μεγάλωσε στο Ανόβερο. Έλαβε διδακτορικό φιλοσοφίας το 1972 από το Ludwig Maximilian University του Μονάχου όπου και εργάστηκε. Ακόμη, ως καθηγητής, δίδαξε και στα πανεπιστήμια του Münster (1979-1981), Bamberg (ως το1992) ενώ στη συνέχεια επέστρεψε στο Μόναχο και διετέλεσε διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνιολογίας του πανεπιστημίου Ludwig Maximilian University του Μονάχου. Παράλληλα δίδαξε ως προσκεκλημένος και σε άλλα πανεπιστήμια, ενώ ήταν Καθηγητής και στην London School of Economics.
 
Ο U. Beck ήρθε στην Αθήνα στις 5 Νοεμβρίου του 2009 ως επίσημος καλεσμένος της Ελληνικής Κοινωνιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ) και κεντρικός ομιλητής στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Κοινωνιολογίας με θέμα "Κοινωνία της Διακινδύνευσης: Προκλήσεις στον 21ο αιώνα" (5-7 Νοεμβρίου 2009, http://www.hellenicsociology.gr/ekdiloseis).
 
Τέλος, τον περασμένο Ιούλιο είχε τιμηθεί για το έργο του από τη Διεθνή Κοινωνιολογική Εταιρεία. (International Sociological Association).